Francuska kuchnia to nie tylko owoce morza, pyszne sery czy wytrawne wina. To również słodycze, którymi Francuzi raczą się już od samego rana. Co ciekawe, łakocie nad Sekwaną rzadko kiedy serwowane są do kawy. Traktowane są raczej jako słodka przekąska w ciągu dnia albo deser, który jest zwieńczeniem obfitego obiadu. Poznaj najpopularniejsze słodycze z Francji, skosztuj czekoladowe praliny, kruche tarteletki i maślane ciasteczka z cytrynowym aromatem. Jesteśmy pewni, że przypadną Ci do gustu.
Słodycze z Francji z czekoladą w roli głównej
Francuzi przede wszystkim uwielbiają czekoladę mleczną, która właśnie nad Sekwaną jest najlepszej jakości. Szczególny prym wiodą łakocie, w których czekolada jest płynna albo w postaci delikatnego musu, który wprost rozpływa się w ustach. Tarteletki z czekoladowym dodatkiem, praliny o różnych kształtach i nadzieniach, popularne trufle, które patrząc na historię powstały całkiem przez przypadek, to tylko niektóre przykłady słodyczy z Francji, które zawierają wyśmienitą czekoladę.
Kruche ciastka jako wyśmienita przekąska
Biszkopty, ciasta z ciasta parzonego, tarty z ciasta drożdżowego, palmiersy maślane lub z dodatkiem karmelu, to słodycze z Francji, które mogą zastąpić śniadanie, być serwowane po obiedzie albo jako przekąska na tzw. mały głód. W klasycznej odsłonie wyczuwa się w nich sporą dozę masła, nierzadko posypane są grubym cukrem lub cukrem pudrem. Bez problemu można je dostać też w wersji z czekoladą, karmelem, migdałami czy marcepanem. Bardzo często dodaje się do nich również kandyzowane owoce.
Zobacz także: Słone przekąski
Desery francuskie — prawdziwe „niebo w gębie”
Słodycze z Francji to nie tylko te w wersji mini, idealne na przekąski. We francuskiej kuchni królują także te, którymi dosłownie można się najeść. Przykładem może być topowy deser crème brûlée z żółtek jaj, wanilii i skarmelizowanego brązowego cukru. Co ciekawe, crème brûlée stał się tak popularny, że bez problemu znajdziesz ten deser również w wielu restauracjach i kawiarniach w Polsce.
Koniecznie spróbuj też baba au rhum. To ciastko, które przypomina babkę drożdżową, ale jest obficie nasączone syropem rumowo-cukrowym. Najczęściej serwowane jest z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców. Warto dodać, że ten deser ma polskie korzenie.
Znane słodycze z Francji to także eklerki, które są popularne także w naszych cukierniach. Podłużne ciastko z ciasta parzonego, które jest wypełnione kremowym nadzieniem, we francuskiej odsłonie może zawierać także dodatek czekolady lub karmelu.
Jeśli chcesz poznać francuskie słodycze w ich oryginalnej, klasycznej wersji, zamów czekoladowe praliny, trufle czy rozmaite kruche ciasteczka w e-sklepie Gourmet z asortymentem prosto z Francji. W poszczególnych kategoriach sklepu online zamówisz słodkości produkowane przez lokalne manufaktury, które do tworzenia najlepszych łakoci nie zmieniły przepisów od lat. Dzięki temu ich klasyczna wersja jest dokładnie taka sama jak w chwili ich wymyślenia.