Cordyceps

Cordyceps, tak zwany maczużnik chiński, jest gatunkiem grzyba medycznego wykorzystywanym od wieków w medycynie naturalnej. Wywodzi się z obszarów wschodniej Azji, głównie Tybetu i Nepalu. W dzisiejszym artykule przedstawimy prozdrowotne właściwości oraz zastosowanie Cordycepsu.

Czym jest Cordyceps?

Jest to rodzaj grzyba pasożytniczego, którego zarodniki atakują larwy owadów. Następnie przekształcają się w grzybnie i wytwarzają owocniki w kształcie mniejszych maczug. Naturalnie występuje na obszarze Wyżyny Tybetańskiej, jednak od wielu lat dostępny jest na krajowym rynku pod postacią suplementów diety. Porasta głównie wysokie szczyty Tybetów i Nepalu, co znacząco utrudnia jego pozyskiwanie. Warto dodać, iż grzyby zostają sproszkowane razem z larwą, w której pasożytowały.

Właściwości prozdrowotne maczużnika chińskiego

Cordyceps ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest coraz chętniej wybieranym suplementem diety. Zawiera wiele pożytecznych związków bioaktywnych, do których należą między innymi: kordycepina, adenozyna, polisacharydy, witaminy oraz minerały. Słynie głównie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Od lat w medycynie naturalnej, stosowany był do leczenia przeziębień, kaszlu oraz chorób wątroby. Silnie stymuluje nasz naturalny układ immunologiczny.

Do czego służy?

Korzystnie wpływa na nerki oraz układ moczowy. Zawarte w Cordycepsie związki pozwalają zabezpieczyć je przed szkodliwym działaniem wielu leków, między innymi antybiotyków. Stymulując układ odpornościowy, zmniejszają także ryzyko odrzucenia przeszczepu tego narządu. Znajduje zastosowanie w leczeniu chronicznych chorób nerek, pozwalając na zahamowanie postępów choroby.

Bywa stosowany pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu drugiego, gdyż wspomaga normalizację poziomu cukru we krwi. Za właściwości regulujące cukier odpowiadają najprawdopodobniej zawarte w grzybach nukleozydy. Kordyceps może obniżać także poziom złego cholesterolu, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorobę wieńcową. Redukuje przy tym ryzyko zawału mięśnia sercowego.  

Doskonale radzi sobie z przeziębieniami oraz zapaleniem oskrzeli. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu astmy oskrzelowej. Z drugiej strony, reguluje działanie układu odpornościowego w chorobach autoimmunologicznych. Pozwala wtedy zmniejszyć jego odpowiedź. Obniża objawy tocznia układowego oraz choroby Hashimoto.  

Cordyceps ze względu na swoje liczne właściwości uważane są za super foods. Wpływa korzystnie na redukowanie oznak starzenia oraz stresu, który dotyka większość z nas. Działanie antyoksydacyjne pozwala zapobiegać przed mutacjami komórkowymi, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór płuc oraz skóry.

Kto powinien sięgnąć po Cordyceps?

Jest polecany dla każdego, kto boryka się ze skutkami długotrwałego stresu. Maczużnik słynie ze swojego wpływu na zwiększenie energii oraz redukcje zmęczenia. Stymuluje libido oraz korzystnie wpływa na potencję, oraz jakość męskiego nasienia. Jest polecany także dla sportowców, ponieważ pozytywnie wpływa na wydajność organizmu. Może stanowić także naturalne wsparcie układu immunologicznego w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Polecany szczególnie dla osób cierpiących na dolegliwości wątroby oraz choroby układu krążenia.  

Przeciwskazania do stosowania

Suplementy diety zawierające cordyceps, nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oraz karmiące, a także przez dzieci poniżej 12 roku życia. Kordyceps może wypłukiwać wapń z organizmu oraz działać rozrzedzająco na krew. Może wzmacniać także działanie leków przeciwcukrzycowych oraz antydepresyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here