Podróże kulinarne

Jedzenie i podróże są teraz nierozłączne, tak jak samolot i lotnisko Bez względu na to, dokąd się wybierasz, nadal musisz jeść, a w nowym miejscu jedzenie w taki czy inny sposób opowie ci o lokalnej kulturze i nawykach. Powodem wizyty może być kuchnia konkretnego kraju.Wybraliśmy kilka krajów, które naszym zdaniem są najbardziej atrakcyjne dla kulinarnych podróży.

Tajlandia

Kraj położony na skrzyżowaniu Indii, Chin i Oceanii. Z jednej strony kuchnia tajska nie przypomina żadnej z sąsiednich. Z drugiej strony powstaje i łączy w sobie to, co bogate w regionie i jego tradycje. Pikantne zupy Tom Yam, Tom Kha Kai i Pad Thai są w TOP10 (i często TOP5) najsmaczniejszych potraw na świecie. Głównym powodem jest równowaga słodyczy, słoności, pikantności i kwaśności w jednym naczyniu. Ze składników pomocniczych – sos rybny i sojowy, pasta z krewetek, sezam i olej palmowy, kolendra,  papryczki chili, sok z limonki. Duszone ryby i drób oraz warzywa w woku.

Włochy

Każdy region, a nawet miasto Włoch, może pochwalić się tym, że właśnie tutaj powstał produkt (parmezan! Pecorino! Mortadella! Salami! Sos Pesto!) lub wymyślili przepis. I nie tylko wymyślili, ale także stał się sławny i pożądany na całym świecie. Najbardziej kulinarn kraj w Europie, w każdym zakątku warto spróbować odrębnej specjalności. Warto spróbować pizzy tylko na południu, pasta al dente jest również daniem tylko na południu, ponieważ jedzą ją miejscowi na sucho i najczęściej wolą makaron fresca. .Co do picia to oczywiście kawa! W tym Włosi są bez zarzutu – od idealnie wyprażpnej po drinka w filiżance. Do tego – tiramisu. Perfetto! Warto również zaplanować podróż do przynajmniej do jednej winnicy.

Grecja

Oliwki, ośmiornice, różowe pomidory, sery i świeżo upieczony chleb. Prawdziwym smakiem Grecji są kombinacje, dodatki, mieszanki i najlepsze kombinacje produktów lokalnych i świeżych.Warzywa, owoce i wszystko, co daje morze, sprawiają, że lunch jest atrakcją dnia. Koniecznie wypróbuj orzeźwiające białe wina z Santorini lub pachnące białe Moskhofilero z Peloponezu, wieczorem – ouzo, lokalna wódka anyżowa.

Chiny

Gastronomia w Chinach zaczyna się od straganu z jedzeniem na ulicach na przedmieściach po pięciogwiazdkową restaurację hotelową. Uliczne jedzenie pełne jest pysznych kebabów i chińskich pierożków Jiaozi, a także nie zawsze klarownych produktów, których – na pierwszy rzut oka – raczej nie zjesz. Tradycje kulturowe Yin i Yang (równowaga i harmonia) znajdują odzwierciedlenie w kuchni. Świeże warzywa i owoce w ciągu dnia – aby zrównoważyć równowagę z pikantnym mięsem i pikantnymi daniami rybnymi na lunch i kolację. Ryż jest tu czczony, ale częściej w postaci makaronu, który towarzyszy prawie każdemu posiłkowi. W regionie gotowanie zmienia się, odzwierciedlając historię tego regionu i jego geografię.

Francja

Francuzi od dawna słyną z jedzenia, a francuska kuchnia zawsze była przykładem doskonałości. Od oczywistych serów i ciastek (bagietki! Desery!) Do ślimaków i trufli. Ciekawe będzie zwiedzanie każdego regionu, którego klimat i geografia w przeszłości stanowiły kulinarną mozaikę w każdym z nich. Węgorz, drób, pieczarki, sery śmietankowe, fasola, miód, musztarda, ziemniaki i wieprzowina na północy kraju. Słodkie i marynowane mięso w białym winie, kiełbasach, czosnku, podrobach, duszone lub pieczone w piekarniku z cebulą i octem i zapiekankami ziemniaczanymi na wschodzie. Ostrygi, gulasz wołowy, ryby z sosem czosnkowym, dorsz i anchois, creme brulee na południu. Desery, ryby i inne owoce morza, warzywa, owoce, dżemy na zachodzie.

Hiszpania

Jedzenie w Hiszpanii to kult narodowy, potężne tradycje o starożytnych korzeniach. W każdej prowincji – zgodnie ze skarbem narodowym. Sardynki i pstrągi w Kantabrii, fasola w Asturii, ośmiornica – symbol kuchni galicyjskiej, mięso – w Kastylii i Estremadurze. Catalonia to grill, ryb i mięsa z różnymi sosami, paellą, słodyczami miodowymi, a także z użyciem wszelkiego rodzaju przypraw – od kminku po szafran. I pamiętajcie, obiad jest głównym wydarzeniem tego dnia, który rozpoczyna się w godzinach 20-21.

Meksyk

Podróże kulinarne HiszpaniaKuchnia meksykańska ma hiszpański rdzeń, francuską skórkę i trochę afrykańskiego wpływu. Ważną rolę odgrywają kukurydza i rośliny strączkowe. Spróbuj przysmaków ulicznych, wędruj po ulicach w poszukiwaniu lokalnych owoców i najświeższych przypraw – od wanilii po najbardziej pikantne papryczki chilli na świecie.

Indie

Im bliżej północy i gór, tym gęstsza i bardziej mięsna staje się kuchnia indyjska. Ogólnie rzecz biorąc, kraj jest rajem dla smakoszy mięsa jak  i wegetarian.Prawie wszystkie potrawy tutaj są zdrowe, ponieważ w Indiach nie przepadają za smażonymi na głębokim tłuszczu frytkami (w przeciwieństwie do innych krajów sąsiadujących z Azji Południowo-Wschodniej). Ryż i rośliny strączkowe najczęściej łączone są z warzywami i sosami chutney.

Japonia

Pierwszą rzeczą, którą możesz tutaj zrobić, to połamać język, próbując odczytać nazwy w menu, ale nie poddawaj się bo warto. Większość barów w kraju jest podzielona według specjalizacji – yakitori (grillowane kebaby z kurczaka, warzywa), sushi i sashimi (surowe ryby), tempura (smażone dania na oleju lub smażone w głębokim tłuszczu) i batony z makaronem. Jednak aby poczuć wszystkie tradycyjne smaki naraz, warto zjeść kaiseki – tradycyjny japoński obiad ze zmianą potraw. Posiłek, który często towarzyszy ceremonii parzenia herbaty, jest idealny  (menu jest zawsze sezonowe, więc potrawy zmieniają się co najmniej 4 razy w roku), przygotowaniu (przyjemność kontemplacji), ceremonii i samym jedzeniu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here